Przemysł

Urządzenia chłodnicze – jak o nie zadbać?

Od czasu gdy człowiek zapanował nad zimnem i zaczął z niego korzystać do magazynowania żywności, jego los uległ(o) poprawie. Produkty o krótkim terminie spożycia jak nabiał czy mięso wymagają właściwych warunków termicznych. W przeciwnym razie stają się przeterminowane. Dziś w każdym mieszkaniu można spotkać lodówki czy chłodziarki. W wielu pomieszczeniach(ń) montuje też klimatyzację. A to tylko niektóre z funkcjonalności chłodnictwa. W poniższym tekście postaramy się przybliżyć przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.

Od jaskiń do lodówek – szybka historia chłodnictwa

Wpływ warunków termicznych na długość przydatności pożywienia znany jest od zamierzchłych czasów. Ludzie pierwotni używali jaskinie do magazynowania swoich zdobyczy. Tam gdzie klimat był chłodniejszy spiżarnią bywały doły wydrążone w lodzie lub śniegu. Bryły lodu z resztą po dziś dzień jest używany do różnych patentów.

W pewnych rejonach o lód nie było łatwo. To zainspirowało, na początku XIX wieku, inżynierów do prac nad ułatwieniem dostępu do zimna. Dzięki temu ludzkość mogą ich używać wtedy kiedy potrzebują. Pierwotne urządzenia chłodnicze bazowały na zasadzie absorpcji. Poprzez wprowadzeniu(e) określonego(j) elementu do maszyny dostawało się substancję o niewysokiej temperaturze.

Przez lata zaczęto tworzyć nowe technologie chłodzące. Branża ta rozrosła się w szybkim tempie. Po latach wyszło na jaw, że część składników wykorzystywanych w maszynach chłodzących jest szkodliwa dla życia ludzkiego i środowiska. Całe szczęście nowe technologie dają szansę budować urządzenia nieszkodliwe dla klimatu.

Nie tylko lodówki – do czego jeszcze wykorzystuje się chłodnictwo?

Nauka związana z chłodnictwem to bardzo szerokie zagadnienie. Błędem byłoby spłycanie jej tylko do przechowywania żywności i utrzymywaniu jej w niskich warunkach termicznych. Jasne, że to pierwsze skojarzenie – wszakże każdy ma w domu lodówkę.

Ale jest to tylko kropla w morzu realnych zastosowań chłodnictwa. Kiedy mówimy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów do akcji wkraczają skomplikowane instalacje urządzeń chłodniczych. Utrzymanie minusowej temperatury w chłodni to duży wydatek energetyczny, którym sterują szyte na miarę programy. Coraz więcej jest w tym komputeryzacji.

Także sterowanie temperatur(ą)y wewnątrz wybranych pomieszczeń to domena chłodnictwa.

Znowu – w przypadku pojedynczych budynków nie wydaje się to trudne. Wyzwania zaczynają się, gdy klimatyzacja ma obejmować duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) pomieszczenie żyje własnym życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. Zatem klimatyzacja musi być doprowadzona w każdy zakamarek, podobnie jak systemy sterujące. Wszystko konfiguruje się odgórnie, dając przy tym opcję indywidualnego dostosowywania temperatury pracownikom pomieszczeń.

Ponadto chłodnictwo jest przydatne w branżach zajmujących się wysokimi technologiami. Często na danym etapie procesu twórczego konieczne jest schłodzenie danych półproduktów. Klimatyzacja jest istotnym ogniwem egzystencji serwerowni – obciążone danymi dyski szybko się grzeją – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego objawy nagrzania.

Zapobieganie zamiast leczenia – przeglądy instalacji chłodniczych

Wszystkie używane przez nas systemy potrzebują konserwacji. To w jaki sposób o nie dbamy wpływa na długość działania sprzętu. W związku z tym może być opłacalnym dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu specjalistów, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.

Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam pokazywać ewentualne błędy. Daje to szansę szybkiego reagowania. Wydłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich zastosowania.