Przemysł

Najczęstsze zastosowania układów chłodniczych

Teraz ciężko sobie zobrazować jakąś gałąź przemysłu spożywczego bez odpowiednich układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy wykorzystywany jest w wielu miejscach – od prywatnych domów, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom oraz komorom chłodniczym sklepy są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Duże hale produkcyjne zajmujące się wytwarzaniem żywności potrzebują wyjątkowo dużo przestrzeni o odpowiedniej temperaturze, żeby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można uznać, że tego typu urządzenia funkcjonują w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich dokładnie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są potrzebne? Jak wyglądają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Bezpieczne schładzanie w produkcji mięsa

Produkcja mięsa jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i jednocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, potrzebne są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest produktem wyjątkowo czułym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego typu produkcja złożona jest z wielu faz, gdzie każdy z nich często wymaga innych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Co więcej tego rodzaju układy muszą być wytworzone z wysokiej jakości stali nierdzewnej, ponieważ w tym przypadku niezwykle ważna jest higiena. Oczywiście każdy zakład przetwórstwa mięsnego powinien zadbać o systematyczne przeglądy tego typu urządzeń, aby mieć pewność, że będą one niezawodne i nie zepsują się w najmniej właściwym czasie. 

Przemysł browarniczy – czy specjalne układy chłodnicze są potrzebne?

Podczas produkcji piwa niebagatelne znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego tworzenia. Proces warzenia piwa potrzebuje wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już na etapie przygotowywania brzeczki, ale również wczasie fermentacji, i końcowego schładzania. Również w tej sytuacji duże znaczenie ma dobrej jakości stal nierdzewna zapewniająca odpowiednie warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich srtykułów jest bez wątpienia korozja. Również takie części jak zawory czy filtry muszą być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o regularnych przeglądach, które są bardzo ważne. 

Produkty mleczarskie także potrzebują dobrego chłodzenia

Współczesny przemysł mleczarski z całą pewnością nie może się obyć bez innowacyjnych technologii w zakresie schładzania żywności. Produkty mleczarskie powinny mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, w przeciwnym razie mogą nie nadawać się do spożycia. Cała produkcja bazuje na zachowaniu odpowiedniej temperatury. Należy pamiętać, że tego rodzaju zakłady powinny dysponować systemami gwarantującymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale także lodów, które są szczególnie podatne na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja być przyczyną problemów z zachowaniem odpowiedniego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Przemysł rybny – dobra jakość dzięki dopasowanej temperaturze 

Wszystkie zakłady przetwórstwa rybnego powinny mieć dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące odpowiednią jakość artykułów. Tego rodzaju rozwiązania muszą znajdować się zarówno na statkach zajmujących się rybołówstwem, jak i na lądzie. Nie można zapominać, że szczególnie środowisko morskie ma zły wpływ na tego rodzaju systemy chłodnicze, dlatego koniecznie muszą być one wykonane z doskonałej jakości stali nierdzewnej. Tego rodzaju urządzenia powinny być również wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury ze względu na wyjątkową podatność mięsa rybnego na jej wahania.